Aduro DraftOptimizer

 • Beskrivning
 • Användarupplevelse
 • Installation
 • Specifikationer
 • Download

Undgå rök- och luktproblem med Aduro DraftOptimizer. En rökgasfläkt, som skapar det nödvändiga draget i skorstenen oavsett vind och väder.

Få optimalt drag i din skorsten och mindre rök i grannskapet

Sotare estimerar att 15% av de europeiska skorstenarna är för dåliga för att klara av en modern braskamin/kamininsats. Därför upplever många braskaminsägare problem på grund av för dåligt drag i skorstenen.

De typiska problem är:

 • Problem med att tända upp i braskaminen 
 • Rök i rummet när luckan öppnas
 • Dålig förbränning och därmed rök i grannskapet

Aduro DraftOptimizer är lösningen. Röksugaren installeras uppe på skorstenen och säkrar ett konstant, jämnt drag och reducerar rök- och luktproblem.

Med Aduro DraftOptimizer får du:

 • Mindre rök i rummet
 • Mindre rök ut från skorstenen
 • Lätt upptändning av braskaminen
 • Inget vatten in skorstenen
 • Förbättrar förbränningen - draget kan justeras
 • 24V motor med låg energiförbrukning och inget behov för skyddsjord
 • Kraftig förtunning av röken = mindre rök och luktproblem
 • Producerad i rostfritt stål AISI 304

Hur fungerar den?

Aduro DraftOptimizer skapar ett naturligt drag i skorstenen genom att lyfta röken i skorstenen och därefter förtunna den. Detta säkrar ett bra drag i skorstenen oavsett väderförhållanden. Utanför reduceras lukt och rök, eftersom den mixar frisk luft med rök och därmed förtunnar röken upp till 25 gånger.

Passar till båda nya och gamla skorstenar.

Fjärrstyrd styrning erbjuds som tillbehör.

Köp Aduro DraftOptimizer online 

Du kan köpa Aduro DraftOptimizer direkt i vår webbutik. Röksugen finns i två varianter: 

KÖP ADURO DRAFTOPTIMIZER, SVART

KÖP ADURO DRAFTOPTIMIZER, SILVER

Det går att köpa en fjärrkontroll till DraftOptimizer. Du kan köpa fjärrkontrollen i vår webbutik

ANVÄNDARUPPLEVELSE

När Palle Nielsen bytte sin gamla braskamin med en ny moderna braskamin, upplevde han plötsligt problem med att elda. Lösningen blev en röksugare från Aduro.

”Efter ombyte av vår 20 år gamla braskamin, upplevde vi plötsligt problem med att elda. Vi fick rök ut i vardagsrummet, när vi skulle lägga på ved i kaminen, och fönstren sotade till och krävde rengöring ca 2 gånger i veckan, om vi skulle kunna se flammorna. Så vi var faktisk lite trötta på det och tänkte, att det var braskaminens skuld. Vårt hus er i två plan och skorstenen är ca en ½ meter over taknocken och med isokern. Vi var därför säkra på, att vi hade de ideella förhållanden för skorstenen," berättar Palle Nielsen.

Lösningen på Palle Nielsens problem blev en röksugare

"Efter vi har monterat en Aduro DraftOptimizer, upplever vi inte längre problem med röklukt i rummen, fönstren är klara och tändningen går som en lek. Så nu sitter jag och njuter värmen, ljuset och ljuden från min braskamin," säger Palle och fortsätter.

Plug and Play

"Monteringen av röksugaren var inte ett problem. Den skulle bara sänkes ned i skorstenen, ledningen till 230 volt skulle in på loftet, och så var vi faktisk klara för att tända upp i braskaminen. Jag har valt en trådlös fjärrkontroll, och det var mest av praktiske orsaker, så vi inte behövde dra en kabel från loftet och ned i vardagsrummet."

Från gammal till ny braskamin

Orsaken till, att några upplever eldningsproblem i övergången från en gammal till en ny braskamin, är först och främst, att kraven till nye braskaminer är skärpta bl.a. i relation till säkerhet och miljö. I nya kaminer är det inbyggd mera motstånd och därför sändes det inte så mycket värme upp i skorstenen. Det kan därför vara väsentligt svårare att få gång i kaminen. 

Installation – plug and play

Aduro DraftOptimizer är lätt att montera och kräver inga specialverktyg. Den installeras uppe på skorstenen och styras enkelt från huset. Den kan monteras på alla runda kanaler med en invändig diameter på mellan Ø146-200 mm. Till fyrkantiga murade kanaler upp till 240x240 mm erbjuds en fyrkantig fläns som tillbehör. Aduro DraftOptimizer fungerar till braskaminer och stängda kamininsatser med en maximal effekt på 15 kW och kan klara temperaturer upp till 500°C.

Specifikationer

Spänning

24 VDC

Rotationer 

400 - 1.300 RPM

Strömstyrka

1,3 A

Strömförbrukning

1,8 W - 22 W

Vikt 

8,5 kg

Max drifttemperatur

500ºC

Material

AISI 304

Färg

Svart og glansig stål

Godkännelser

CE, patentanmäld