Varför ska du investera i en braskamin?

Det finns många goda anledningar till att investera i en braskamin. Läs de allra viktigaste fördelarna med att ha en braskamin här.

Braskaminen ger försörjningstrygghet

Med de senaste årens utveckling och ökande kostnader har alternativa värmekällor som braskaminer blivit än mer relevanta. Moderna braskaminer är effektiva och kan (beroende på modell) värma upp till 140 m². Det innebär t.ex. att du kan vrida ner den dyra elen/gasen och använda din braskamin som kompletterande värmekälla. Dessutom behöver braskaminen inte heller någon el och kan alltid ge värme, även om strömmen skulle gå. Braskaminen ger därför försörjningstrygghet – och en skön flexibilitet om värme- och elpriserna skulle öka.

Vedeldning är billig uppvärmning

En braskamin är också en bra investering eftersom det är billigt att elda med ved. Danska Teknologisk Institut har genom åren genomfört flera mätningar av att eldning med ved är betydligt billigare än andra värmekällor.

Dessutom har förbränningstekniken förbättrats markant under de senaste årtiondena. Det betyder bland annat att nya, moderna braskaminer utnyttjar trä mer effektivt och kan minska din vedförbrukning med upp till 40 %. Funderar du på att byta ut din gamla braskamin för en nyare braskamin med modern automatik, kan du följa länken nedanför för att räkna ut hur snabbt den nya kaminen betalar av sig.

BERÄKNA ÅTERBETALNINGSTIDEN HÄR

Nyare och bättre förbränningsteknologi

Tekniken i moderna braskaminer är designad för att optimera förbränningen och göra det lättare för dig att elda rätt. De bidrar till att skapa en renare förbränning. I jämförelse släpper en ny braskamin i dag ut 70 % färre partiklar än en motsvarande ny braskamin gjorde 2005. Förbättringen är så markant att de flesta moderna braskaminer inte bara uppfyller det lagliga gränsvärdet för partikelutsläpp, utan faktiskt ligger betydligt under gränsen (Källa: DAPO). Du ska bara se till att använda torrt trä av god kvalitet och elda enligt anvisningen, så klarar braskaminen resten.

LÄS MER OM ADURO OCH MILJÖN

En braskamin är lätt att underhålla

En braskamin är lätt att använda och kräver minimalt underhåll. När du bara ser till att ta bort kvarbliven aska, rengör luftkanalerna någon gång emellanåt och byter ut de slitna delarna mot nya när det är dags, kan din braskamin hålla i många år. Aduros braskaminer har i genomsnitt en livslängd på ungefär 20 år.

Braskaminen skapar en trevlig atmosfär

Att sitta framför en tänd braskamin och njuta av det sprakande ljuder och de vackra färgerna från lågbilden skapar en trevlig och meditativ stämning som kan få vem som helst att varva ner. För många braskaminsägare är det särskilt det mysiga med den tända braskaminen som gör den till en nödvändig del av hemmet. Forskare har även dragit slutsatsen att en regelbunden portion mys-framför-braskaminen kan sänka blodtrycket och därmed förebygga stress.

SE ALLA ADURO-BRASKAMINER HÄR

TOP