Vinnare av EU's miljöpris

I 2018 har Aduro A/S mottagit det prestigefyllda miljöpriset European Business Award for the Environment i kategorin "Produktpriset". Priset tilldelas för den innovativa och hållbara produkten Aduro Hybrid. 

Christian Skovbo, direktör vid Aduro A/S, tog emot EU:s miljöpris måndagen den 18 juni. Priset utdelades i ett samarbete mellan Miljø- og Fødevareministeriet och Ingeniørforeningen. Christian Skovbo är glad och hedrad för priset:

”Det är ett stort erkännande att vinna ett så framstående pris. Vi har arbetat intensivt för att skapa en produkt som minimerar nackdelarna med en braskamin, samtidigt som vi uppfyller förbrukarnas vildaste önskemål och drömmar i en och samma braskamin.”

Kombinerar det mysiga med det praktiska
Resultatet blev Aduro Hybrid. En kamin som kombinerar enkel och effektiv uppvärmning från träpellets med stämningsfull eldning från ved. Pellets, å andra sidan, är till fördel om du vill elda över natten, i och med att kaminen själv sköter intaget av pellets. Aduro Hybrid minskar dessutom utsläppen avsevärt, även jämfört med de bästa braskaminerna. CO-utsläpp minskas med hjälp av pelletsfunktionen med 97 %, OGC-utsläpp minskas med 91 % och dammutsläpp minskas med 59 %.

Utöver detta styrs hybridkaminen automatiskt via en app. Med hjälp av appen kan du tända braskaminen när du inte är hemma. Du kan även ställa in temperaturen till önskad nivå och följa förbränningen hela tiden. Appen hjälper därmed användaren med att få optimalt utbyte av hybridkaminens egenskaper.

En unik treklöver
För att skapa Aduro Hybrid, skulle en ny och annorlunda teknologi användas. Christian Skovbo bjöd därför in andra yrkesverksamma för att utveckla braskaminen tillsammans med Aduro. En dansk pelletstillverkare, NBE, bidrog kunskap om pelletsförbränning, Aduro har själva stora kunskaper inom braskaminer och modern eldningsteknik och designern Casper Storm såg till att kaminen fick en stram, nordisk design.

”Vi har tagit ett stort innovativt språng. Innovation efter innovation har gjort att vi har lyckats,” säger Christian Skovbo.

Om EU:s miljöpriser
EU:s miljöpriser hyllar de mest miljövänliga verksamheterna i Europa och har därmed som syfte att främja innovativa och hållbara initiativ. Priserna delas ut vartannat år och delas ut i fyra olika kategorier: ”Managementpriset”, ”Produktpriset”, ”Tillverkningspriset” samt ”Priset för internationellt samarbete”.

TOP