Eldning med trä och träpellets

Med Aduro Hybrid får du flera möjligheter. Elda enkelt och effektivt med träpellets eller lägg på ved och njut av stämningen från brasan. Du kan när som helst växla mellan trä och pellets: Du kan lägga till ved medan du använder pelletsfunktionen, antända ved med hjälp av pelletsen eller ställa in kaminen på att själv starta pelletsfunktionen när brasan brunnit klart.

Eldning med trä

Vi rekommanderer regelbunden användning av ved då det rensar brännkammaren och optimerar förbränningen. Du kan alltid använda kaminen med ved oavsett om strömmen går eller vid andra driftstörningar.

Vi rekommenderar att du använder trä som har kluvits och sedan förvarats utomhus under tak i minst ett år. För att uppnå optimal förbränning bör träets fukthalt inte överstiga 18%. Trä som förvaras inomhus har en tendens att bli för torrt och brinner därför för snabbt. Träet ska klyvas i bitar med en diameter på ca 10 cm och längden ska vara max 39 cm. Om du använder alltför fuktig ved minskas kaminens värmeeffekt avsevärt, det samlas blanksot och partikelutsläppen ökar

Eldning med träpellets

Du bör endast använda Ø 6 mm träpellets med en max längd på 30 mm som är certifierade efter klass 1-standarden enligt ISO 17225-2 (DIN plus, EN plus 14961-2 A1, PEFC/04-31-0220 eller ÖNORM M 7135). Vi rekommenderar att du använder träpellets av god kvalitet som är lätta att knäcka – och helst ljusa snarare än mörka pellets, eftersom mörka pellets kan ha en negativ inverkan på kaminens bullernivå, effektivitet och rengöringsintervall. Fuktigheten får inte överstiga 10 % av vikten och askhalten ska vara under 1 % av vikten.

Aduro Hybrid kräver stabilt skorstensdrag

Aduro Hybrid är en unik produkt som inte fungerar som en vanlig pelletskamin, utan behöver självdrag i skorstenen. Det är förutsättningen för att kaminen ska kunna fungera med ved utan ström. Den är därför inte en som en typisk pelletskamin som blåser ut rök i skorstenen och går stabilt på pellets under lång tid. Driftstiden – innan en lätt rengöring behövs – beror till stor del på värmenivån, kvaliteten på träpelletsen och hur stabilt skorstensdraget är. Ett stabilt skorstensdrag är avgörande för hybridkaminens resultat. Se våra riktlinjer för skorstenens placering her.

Om du vill förbättra kvaliteten och varaktigheten av förbränningen samt vara säker på stabil drift, erbjuder Aduro en rökgasfläkt, Aduro DraftOptimizer, som kan förbättra och stabilisera ett svagt skorstensdrag.

TOP