Den perfekta pizzadegen

En pizza ska vara spröd och god och med detta recept från pizzaexperten Alberto lagar du den perfekta pizzadegen. 

Du behöver:

  • 1,2 kg Tipo 00-vetemjöl (justeras tills degen får en bra konsistens)
  • 25 g jäst
  • 700 ml vatten
  • 3 teskedar salt
  • 1 tesked socker
  • Lite olivolja

Tillvägagångssätt:

Lös upp jästen i ljummet vatten och tillsätt salt, socker och olivolja
Häll upp mjölet i en skål
Tillsätt vatten i mjölet
Knåda degen ordentligt
Tillsätt gärna lite extra mjöl om degen känns klibbig. 

Låt degen jäsa i 1,5 timme

Häll olivolja över degen
Skär den i mindre delar - varje del ska formas som en stor boll
Strö mjöl över bollarna

Låt bollarna efterjäsa i 1,5 timme

Massera sedan bollarna så att de blir platta pizzabottnar och sprid tomatsås jämnt över botten.
Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan ha på din pizza. 
Albertos personliga favorit är Pizza Crudo där fyllningen består av mozzarella, parmaskinka, parmesan och ruccola.