Lufttillförsel

Illustration 1
Illustration 1
Illustration 2
Illustration 2

Primär-, sekundär- och tertiärlufttillförsel?

Primärluft används vid starten för att få igång elden, medan sekundärluften håller elden vid liv. Med sekundärspjället reglerar man själva effekten. Tertiärluften är en konstant luftström som säkerställer att rökgaserna förbränns. Denna regleras automatiskt. Illustrationen till höger visar braskaminen sedd framifrån med primär-, sekundär- och tertiärlufttillförsel angiven.

Glasskydd

För att ge fri insyn till elden är alla Asgård och Aduro braskaminer utrustade med ett effektivt glasskydd som förhindrar att glaset blir sotigt. Glasskyddet är ett slags luftgardin som förs ned över glaset och motverkar sotbildning. Glasskyddet fungerar endast med sekundärspjället öppet.

Extern lufttillförsel?

Braskaminerna kräver konstant lufttillförsel för att säkerställa ren och effektiv förbränning. Detta kan dock vara ett problem i moderna och energieffektiva hus som ofta är mycket täta. Därför är modellerna Aduro 9 air, 9 Lux Ceramic, 9.3 Lux, 9.5 Lux, 12, 12 wood rack, 15 Lux, 17, 17.1 Lux samt 22 serien utrustade med extern lufttillförsel, där luften till förbränningen tillförs utifrån och direkt in i braskaminen. Själva luftintaget döljs genom att det installeras på baksidan eller under kaminen.


Se vårt smarta kit för montering av friskluft HÄR.