Underhåll av braskamin

Packningar
De silverfärgade packningar som finns på både luckan och asklådan bör ses över. Àr de otäta bör de bytas ut. 

Rengöring av glaset
Fuktig ved kan ge sotfläckar på glaset. De kan dock enkelt torkas bort med en fuktig trasa som du doppar i kall aska från kaminen. 

Brännkammaren
De gula plattorna i brännkammaren har ett naturligt slitage och bör bytas ut när det uppkommer rispor på mer än en halv centimeter. Plattornas hållbarhet beror på hur ofta och hur kraftigt kaminen används. Du kan själv byta plattorna som levereras i färdiga set. Du kan också köpa hela plattor så du själv kan kopiera de utslitna plattorna. Se www.aduroshop.com

Aska
Töm asklådan innan den blir helt full. Lämna alltid ett lager aska i botten av kaminen. Det isolerar brännkammaren och gör det enklare att tända brasan.

Rengöring av braskaminen
Det enklaste är att damsuga braskaminens yta med ett litet munstycke med mjuka borst, eller damma av den med en torr och mjuk trasa. Använd inte sprit eller andra lösningsmedel, eftersom de avlägsnar lacken.

Täljsten
Täljstenen på braskaminen hålls ren med sulfo vatten och en hård borste.

Reparation av ytbeläggningen
Aduro braskaminer är målat med en värmebeständig sprayfärg, som klarar av en temperatur på upp til 500 grader. Fördelen med färgen är, att det är väldigt enkelt att friska upp braskaminen eller reparere repor på ytan. Alla klarer av uppdraget med et perfekt resultat. Nackdelen är motsatt, att färgen är känslig mot repor och fukt, och är dermed inte lika resistent på ytan, som till exempel pulverlack. Aduros braskaminer är Svanenmärkta och lever därmed upp till de krav som Svanenmärket ställer. Därför innehåller vår färg inga lösningsmedel, vilket medför att färgen fäster lite sämre än annan färg.

Om du får repor eller slitage på ytbeläggningen, kan du efterbehandla/fräscha upp ytan med den ursprungliga Senotherm® -lacken på sprayburk. Den finns att köpa i både svart och grått hos din lokala återförsäljare.

Kom ihåg att endast utföra underhåll på braskaminen när en är kall.